-Leif- CPM uppträder inte seriöst!

0kommentarer

Efter lunch så kontaktades jag av första förbannade markägaren som idag hade fått brev från det Kanadensiska gruvprospekteringsföretaget Continental Precious Minerals (CPM). Som jag skrivit om många gånger tidigare på bloggen så har CPM trots markägarnas, kommunernas, Länsstyrelsens och Bergsstatens negativa inställning fått undersökningstillstånd att leta efter uran. Precis innan julhelgen så meddelades ett antal arbetsplaner för provborrning efter uran till berörda markägare. Den gången fick många markägare sin julefrid förstörd och jag fick dra igång kommunens stöd till de berörda under annandag jul så man skulle hinna och kunna lämna invändningar i tid på arbetsplanerna. Det var defintivt ingen slump att breven kom strax innan jul, helt klart ett sätt för att berörda inte skulle hinna få fram invändningar inom laga tid  på grund av de röda dagarnas inverkan på postgången. Den gången lyckades inte CPM, i stort sett alla markägare skickade in invändningar med stöd från kommunen.

Under sommaren så lät företaget meddela i tidningsartiklar att man skulle kontakta markägarna för att få dom att acceptera provborrning efter uran. I augusti så hade jag en frostig telefonkontakt med företagets svenske representant i det samtalet så visade de ingen förståelse för kommunernas och markägarnas hållning mot uranbrytning.

Idag så har flera markägare fått brev från företaget som önskar träffa markägarna enskilt och få en uppgörelse för att få provborra efter uran. Man skriver att man kommer kontakta och vill träffa markägarna V43, observera att denna veckan är V43. Många markägare har i eftermiddag varit i kontakt med mig och utryckt sin ilska över bolagets tillvägagångssätt. Från Skövde kommuns sida så är vi beredda att stötta markägarna och på kvällen den 7 november bjuder jag in berörda till informationsmöte i stadshuset.

CPM har återigen genom dagens agerande visat att man genom sitt agerande uppträder allt annat än vad som anstår ett seriöst bolag att göra. CPM kommer inte få en enkel match, kommunerna kommer använda det kommunala vetot mot uranbrytning, det har samtliga fyra berörda kommuners kommunfullmäktigen redan beslutat. Kommer bolaget begära att Bergsstaten fastställer arbetsplanerna mot markägarnas vilja så kommer Skövde kommun bistå med den hjälp som krävs för att överklaga till fastighetsdomstolen. Nu börjar den verkliga fighten för att bevara Västgötabergen och alla dess kvaliteter till eftervärlden. Till CPM: s investerare och ägare vill jag bara säga: -Varje satsad krona i Västgötabergen är en bortkastad krona för bolaget!

Nu börjar den verkliga kampen
/Leif


Kommentera

Publiceras ej