-Leif- 2011 har varit en intensiv höst med många långsiktiga frågor

0kommentarer

Så är november månad den sista av höstmånaderna snart till ända. Denna hösten har gått oerhört fort och agendan i kommunpolitiken har varit välfylld inte bara för mig själv utan det är en uppfattning som jag vet delas av andra politiker både i Skövde och i andra kommuner. Vad som ger den känslan är svårt att sätta fingret på men kraven på den kommunala sektorn och de snabba kasten i världsekonomin påverkar direkt förutsättningarna för att bedriva en över tid väl fungerande välfärd. En stor del av ett kommunalråds tid går just åt till att följa de kommunala verksamheternas utveckling och budget efter budget går i varandra, planerings- och uppföljningsmässigt.

Andra frågor som också upptagit mycket av min tid denna hösten och som definitivt kommer fortsätta att göra det för lång tid är infrastrukturfrågorna som just nu när högaktuella med regeringens kapacitetsutredningsuppdrag till Trafikverket. Den sista april nästa år ska Trafikverket för regeringen redovisa behoven kopplade till bristanalyser fram till 2050 för alla fyra trafikslagen. Dessutom kommer bristanalysen väga tungt inför den förestående revideringen av infrastrukturplanen som startar nästa år inför nytt beslut i riksdagen våren 2014. Som ordförande i två viktiga organ, Västra Stambanegruppen och Riksväg 26 arbetsgruppen kommer dessa frågor ta ganska stora delar av min tid de kommande åren. Idag har Västra Stambanegruppen haft ett viktigt möte och träffat Christer Löfing som arbetar med utredningen och vi har kunnat delge våra synpunkter om vikten av åtgärder för att öka kapaciteten på Västra Stambanan.

Förändringarna av den svenska försvarsmakten är en annan fråga som upptar delar av min tid. Försvarsmaktsrådet Skaraborg har gått före och visat på nödvändigheten av samverkan mellan försvarsmakten och det civila samhället för att klara omställningen till det frivilliga personalförsörjningssystemet. I veckan har Skövde kommun blivit inbjudna att delta på Rikskonferensen Folk och Försvar i Januari nästa år, ännu ett betyg på att vi ligger helt rätt i vårt sätt att bereda vägen för en unik samverkan. Nästa vecka så kommer försvarsmaktsrådet att hålla möte på nytt och jag vet qatt det tagits viktiga steg i vårt unika samarbete.

De ändrade ägandeförhållandena av kollektivtrafiken i Västra Götaland innebär att nya samarbetsformer ska växa fram för att utveckla kollektivtrafiken. Tyvärr har inte starten varit den bästa med omval som försenade processen och dessutom en politisk ledning (S,Mp och V) som inte förmår att sätta av de ekonomiska resurser som behövs för att klara utbyggnaden. För Skövdes del så handlar det i första hand om att kunna fortsätta att utveckla stadstrafiken, en nödvändighet för att bygga en hållbar stad och kommun. 

Med den agendan som vi haft att arbeta efter så är det inte konstigt att tiden gått oerhört snabbt denna hösten. Många av mina politiska ansvarsområden är sådana som kräver stor uthållighet och tålamod. Att förändra världen går inte alltid fort när man till exempel ser de stora kapacitetsproblemen i infrastrukturen så undrar man, kommer  pendlare och företag att acceptera att man pratar om åtgärder som ligger kanske 10-20 år fram i tiden när upplevelsen är att det bör åtgärdas i morgon?

/Leif
        

Kommentera

Publiceras ej