-Leif- Beslut för barn och äldre

0kommentarer

Måndagen avslutades med ett långt kommunfullmäktige. Innan dess var jag på dagen värd för en välbesökt konferens om "Mer trä i det offentliga byggandet". En riktigt bra dag, med mycket bra föreläsare och intressant diskussion. Det är ingen tvekan om att träbyggandet nu kommer på bred front till gagn för miljön och till gagn för ökad konkurrens i byggsektorn. Det senare kommer förhoppningsvis leda till sänkta byggkostnader.

Mars mötet med kommunfullmäktige var ett av de mest späckade dagordningarna jag upplevt under mina år som kommunpolitiker i Skövde, sett till antalet tunga ärenden. Första månaderna i en ny mandatperiod brukar alltid vara välfyllda för under ett valårs sista halvår uppstår alltid en form av vakuum. Är det dessutom så som det var i i Skövde att flera tunga politiker lämnade i och med årsskiftet så blir vakuumet ännu större.

Kommunfullmäktige beslutade att bland annat godkänna avtalet som innebär att Västra Götalandsregionen kommer bli ensam ägare till det idag gemensamt ägda kollektivtrafikbolaget Västtrafik. Beslutet är viktigt då det krävs en ägare med inte minst finansiella muskler för att klara den kraftiga utbyggnad av kollektivtrafiken som är planerad.  Många motioner behandlades bland annat en om att utreda verksamheten vid kommunens fritidshem.

Ett viktigt beslut för den sociala sektorn är att kommunfullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra en total översyn av bidragssystemet till allt föreningsliv. Oerhört viktigt för att alla former av föreningsliv ska kunna utvecklas. Senast det gjordes en stor genomgripande förändring var på 80-talet, sedan dess har systemet lappats och lagats. Inte minst tycker jag att det är viktigt att man kan se att bidragssystemet är könsneutralt, med det menar jag att tjejer och killar ska behandlas lika i bidragsgivningen. En annan för mig viktig fråga är att skillnaderna för lokaler och anläggningar jämnas ut inte minst mellan landsbygd och tätort.

Annars handlade de stora och viktigaste besluten om barnen och de äldre. I över 10 år har kommunen diskuterat att bygga ut äldrecentret Ekedal med ytterligare platser i särskilt boende. Det har tidigare stoppats på grund av ekonomin och att det har legat för nära Volvos gjuteri. I går kväll beslöt kommunfullmäktige att bygga ut med 50 nya platser och öppnar för ytterligare etapper inom ett antal år.

På Billingsluttningen kommer en ny skola att byggas istället för den nuvarande Billingsskolan. Det har visat sig att Billingsskolan var i betydligt sämre skick än vad fastighetsavdelningen bedömde, därför blir det bättre att bygga en ny skola. Den nya skolan kommer att bli för ca 320 elever en ökning med 120 mot dagens skola. Att fatta beslut om  nya skolor är med det roligaste man kan besluta om. Det om något är att satsa på framtiden :)

I Värsås ett av våra mindre samhällen kommer en stor satsning att ske. Faktiskt den största satsningen utanför tätorten på många år. Det handlar om att det kraftigt nedslitna ålderdomshemmet Sörbacka kommer att till 2/3 byggas om till moderna Trygghetsbostäder för äldre och den andra tredjedelen kommer byggas om till en modern förskola med plats för 75 barn. Inte minst för Centerpartiet är detta en stor seger eftersom vi kämpat hårt, oftast ensamma, för att möjligöra för äldre att bo kvar i Värsås. 10 år av segdragna diskussioner är äntligen tillända och resulterar i en stor satsningen på både barnen och de äldres möjligheter att bo kvar med utökad trygghet på sin hemort. 

Nu befinner jag mig  på väg till Stockholm för möten i två dagar och konstaterar nöjt att gårdagens kommunfullmäktige var en seger barnen och de äldre i vår kommun och för Centerpartiet!

Ha en bra dag
/ Leif    

Kommentera

Publiceras ej