-Leif- Fullmäktige sa ja till vindkraftspark

0kommentarer

I går kväll beslutade kommunfulllmäktige med röstsiffrorna 34 ja mot 21 nej att tillstyrka en vindkraftsparketablering på fastigheterna Sparresäter och Karlsfors i kommunens västra del, 6 ledamöter valde att avstå. In i det sista var det oklart hur omröstningen skulle falla ut och efter en sista överläggning strax innan votering mellan mig som föredragande och Socialdemokraterna blev en överenskommelse klar som gav majoritet för tillstyrkan. Det har varit en segdragen fråga, intressen har stått mot intressen och det har heller inte alltid varit korrekta beslutshandlingar under ärendets beredning vilket är beklagligt. Den miljökonsekvensbeskrivning som genomförts visar på ringa påverkan av etableringen.
 
Den slutliga omröstningen visade på att partierna var splittrade i frågan. Endast Centerpartiets 7 ledamöter var helt eniga för,  men också i vårt parti finns det andra uppfattningar i denna frågan, vilket jag till fullo respekterar. Jag har stor förståelse för den oro som människor känner inför en vindkraftsetablering, men måste ändå konstatera att vindkraften som energikälla bidrar inte till någon klimatpåverkan, avger inget avfall som ska slutförvaras i 100-tusentals år och den dagen när vindkraftverket är uttjänt kan nära 100 procent återvinnas av det.

Vi har alla ett ansvar för att göra vad vi kan för att hejda den globala klimatförändringen för mig är det en av huvudanledningarna varför jag arbetar för en vindparksetablering. 

Efter gårdagens tillstyrkan så fortsätter nu länsstyrelsens handläggning av ärendet. Det återstår fortfarande ett antal steg och beslut innan en vindkraftspark är verklighet, bland annat ska en vindmätning genomföras, investeringsbeslut ska fattas av berörda och så vidare.

Sista kommunfullmäktigesammanträdet innan sommaruppehållet blev en lång föreställning började klockan 15.00 och slutade 22.00. redanBudget och strategisk plan 2012-2014, parkeringstrategi, ny parkeringstaxa och finanspolicy var några av de andra ärendena som debatterades.

Nu sitter jag på det tidiga tåget mot Stockholm för ett förmiddagsmöte på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) med representanter för de regionala energikontoren. Det blir dock ett kort huvudstadsbesök 13.10 ska jag med tåget tillbaka för att hinna i tid till nästa möte i Skövde 15.30. 

Ha en härlig tisdag denna årets längsta dag
/Leif   
 

Kommentera

Publiceras ej