-Leif- Ta ansvar för miljön

0kommentarer

I morses vaknade vi klockan 04:00 av att himmeln totalt öppnat sig och på mindre än en timma kom 25 mm regn. Denna vår och försommar har börjat med häftiga väderomslag. Är det en del av klimatförändringen eller är det bara naturliga fenomen?

I spåren av temperaturhöjningen på jorden så har vädret blivit mer extremt, däremot så är påverkan här uppe i norden inte så påtaglig som den är på många andra ställen i världen. Jag blir förvånad och också en smula arg varje gång jag hör personer som väljer att negligera klimat- och miljöfrågorna. Eller när jag hör någon säga att det spelar ingen roll vad jag gör.

Vi har alla ett ansvar att medverka till att vår moder jord kan lämnas vidare till kommande generationer och en viktig princip bör gå före andra nämligen, försiktighetsprincipen. När jag engagerade mig politiskt i Centerpartiets Ungdomsförbund i början av 80-talet var det miljö och energifrågorna som var den främsta anledningen. Då kallades vi för bakåtsträvare som pekade på miljöförstörningen. Men det var genom Centerpartiets engagemang som Sverige i mångt och mycket blev ett tidigt föregångsland på miljöområdet. Idag är det ingen som ifrågasätter att Sverige med ekonomiska styrmedel driver på förändring, eller att det finns ett producentansvar för avfall. Att olja för uppvärmning snart är ett minne blott och stöd till energieffektiviseringar har drivit på viktiga miljöinvesteringar. Detta är bara några få axplock av allt som gjorts och genomförts sedan den första miljömotionen i riksdagen lades av Centerpartiet i början av 60-talet, långt innan Miljöpartiets födelse.

Generellt är vi Centerpartister dåliga på att berätta vad vi gör och hur vår politik gör skillnad, vi ser hellre till att det blir verkstad direkt istället för bara prat. Tyvärr så räcker det inte med att genomdriva resultat, ska Centerpartiet bli en större politisk kraft så måste partiet och centerpolitikerna på alla nivåer bli bättre på att kommunicera och marknadsföra hur C politiken gör skillnad. Maud, Eskil och Andreas må driva och genomföra många bra åtgärder för småföretagen, landsbygden och miljön men det krävs att vi också talar om det annars kommer andra ta åt sig äran av vad Centerpartiet driver igenom i regeringen.

Oavsett om morgonens häftiga regn var ett tecken på klimatförändring eller bara ett naturligt väderfenomen, så har vi alla ett ansvar över vilken jord vi lämnar till kommande generationer och nästa centerledare får ett stort ansvar att berätta hur C-politiken gör skillnad i de viktiga och stora framtidsfrågorna.

Ha en god natt

/Leif

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej