-Leif- Frihetskämpen Nelson Mandela fyller 93 år på måndag

1kommentarer

På måndag fyller en av av de största om inte den största frihetskämpen i världen, Nelson Mandela 93 år. Hans och ANCs (African National Congress) långa kamp för mänskliga fri och rättigheter för den svarta befolkningen, blev till slut det definitiva slutet på Apartheidregimernas grymheter på den Afrikanska kontinenten. Detta uppmärksammas bland annat i Expressen där du kan läsa mer om den stora legenden.
ANC demokratikamp i Sydafrika engagerade många i hela världen. I Sverige stöttade bland annat (CUF) Centerpartiets Ungdomsförbund ANC på 80-talet.  Det skedde genom volontärarbete, vi plockade tomater, rensade lök, samlade in lantbruksplats som vi sålde vidare och pengarna vi fick gick till ANCs frihetskamp. Politiskt krävde CUF bojkott av Shell för sitt stöd till den Sydafrikanska vita regimen. 
Idag saknar jag det stora breda internationella engagemang för mänskliga fri och rättigheter som fanns fram till slutet av 80-talet. Trots att globaliseringen inte minst via media har nått in i var familjs TV-rum och vi reser som aldrig tidigare så har vi främjat oss allt mer från de frågor som Nelson Mandela mer än någon annan står för. Rätten att få yttrycka sin uppfattning, lika lagar oavsett vilken hudfärg du råkar ha, rättigheten för alla att kunna bli folkvalda. 
Bara någon flygtimma från oss är det ingen självklarhet att få uttrycka sin uppfattning, jag tänker på diktaturen i Vitryssland, eller att man i Ryssland förtrycks och stämplas om man har en avvikande sexuell läggning. I Nordkorea förtrycks människor av en kommunistdiktatur och i Kina tillåter inte regimen oliktänkande. Men var finns det internationella engagemanget?  
Låt oss i varje fall skänka en tanke åt demokrati och mänskliga fri och rättigheter, det är ingen självklarhet att leva i demokrati, den måste vinnas av varje generation och det angår oss alla. Utan det stora internationella engagemanget för Sydafrikanernas frihetskamp så är det inte givet att ANC hade lyckats. Hur hade då världen sett ut idag? Något som kan vara värt att ägna en tanke åt i hängmattan denna vackra sommardag.

Ha en skön lördag/
Leif

1 kommentarer

Inkan o Ligan

19 Jul 2011 14:29

Lite i efterhand tänker jag.

Viktigt det du skriver.

Visst tar man det för givet.

Kommentera

Publiceras ej