-Leif- Växtkraft eller växtvärk?

0kommentarer

Många kommunpolitiker i Sverige avundas oss som är kommunpolitiker i en tillväxtkommun. Mina centerpartistiska kommunalrådsföreträdare lärde mig att en kommun måste både gasa och bromsa, så rätt så rätt!

Skövde har en positiv befolkningstillväxt och en ständigt ökande inpendling av arbetskraft till kommunen. Det gör kommunalrådsuppdraget både stimulerande och utmanande. Med en ökande befolkning och nya exploateringsområden för bostäder och verksamheter så ökar behoven av nya förskolor och skolor, utbyggd kollektivtrafik och annan kommunal service och med det följer nya kostnader. Oftast så ¨kommer kostnaderna före de ökade skatteintäkterna.

Jag ser detta som ett angeläget problem för alternativet med stagnation eller tillbakagång i en kommun är så mycket värre. Det är dock viktigt att man som kommun växer i en takt som ger växtkraft och inte för fort för då kommer växtvärken och med det följer problem. Att växa och att växa på ett hållbart sätt kostar, alternativet att växa på ett inte hållbart sätt kostar dock alltid betydligt mer.

Några reflektioner efterdagens möte om kommande behov i budgeten.

Trevlig kväll'
/Leif

Kommentera

Publiceras ej