- Leif - Debatt med många intressanta svar

1kommentarer

Här kommer de utlovade bilderna från gårdagens debatt. Det blev en oerhört intressant debatt med högt till tak och många ämnen kring lantbrukets lönsamhet blev diskuterade. Jag har även tagit med några talande/roliga citat från deltagarna som jag snappade upp :)

Lars Idemark, ordf. Swedbank
Lars Idemark, styrelseordförande. Swedbank

Lars inledde debatten och hälsade välkommen till debatten i egenskap av styrelseordförande för Swedbank. Under mina aktiva år i politiken och LRF har mina och Lars banor korsats några gånger, det var ett trevligt återseende.


Moderatorerna: Leif & Hans
Kvällens debattledare/moderatorer: Leif Walterum och Hans Wennberg

För två år sedan debuterade Hans Wennberg och jag som moderatorer på lantbruksdebatten. Hans känner jag sedan 90-talet, det är mycket planering som ligger bakom en kväll som denna. Men jag kan lova att vi har oerhört roligt tillsammans.


Eskil Erlandsson (C) Landsbygdsminister
Eskil Erlandsson (C), Landsbygdsminister

Som traditionen säger så inleder ministern kvällen med ett kortare anförande. Kvällens debatt var den 9:e i ordningen. Eskil lyfte fram Matlandet Sverige, att det ska bli enklare att vara bondeföretagare. Han gav också en internationell utblick och påminde publiken om att det inte alltid är grönare på den andra sidan och nämnde som exempel danskarnas jordskatt.


Hans Wennberg, moderator
Hans Wennberg, moderator

Till Ove Konradsson  Vd på Hjordnära mejeri ställde Hans frågan:
- "Varför är konsumenter beredda att betala 20 kr litern för vatten, men bara 10 kr litern för mjölk?"


Leif Walterum, moderator
Leif Walterum, moderator



Helena Jonsson, vice ordf. LRF
Helena Jonsson, vice ordf. LRF

Vid jul så meddelade Lars-Göran Pettersson att han lämnar ordförandeskapet i LRF till stämman i vår. Helena Jonsson blev därför en av de hetaste och mest intressanta i debatten då hon i lantbrukspressen pekats ut som en trolig efterträdare. Jag måste säga att Helena gjorde ett mycket starkt intryck. Hon är definitivt min favorit att efterträda Lars-Göran!


Lars Andersson, ICA-handlare
Lars Andersson, ICA-handlare från Lund

Lars Andersson blev den som vågade sticka ut mest i debatten. Precis som jag önskade :) Lars är en framgångsrik ICA-handlare som sätter miljö och kvalitet högt. Jag känner Lars lite grann genom att han också sitter i SmåA (Småföretagarnas A-kassa) styrelse där jag är styrelseordförande.

- "Hur korkad är man att skicka Polarbröd från Norrland till Skåne? Man kan väl byta recept? Jag är radikal ICA-handlare!"



Lena Ek, EU-parlamentariker
Lena Ek (C), EU-parlamentariker

Lena Ek var som vanligt briljant :) För två år sedan deltog hon för första gången på debatten. Det var mångas önskemål att hon skulle återkomma. Lena har en fantastisk förmåga att uttrycka sig, dessutom är hon den enda av de svenska EU-parlamentarikerna som själv är bonde. 


Annika Bergman, ordf. Sveriges Grisproducenter
Annika Bergman, ordf. Sveriges Grisproducenter

Annika har mycket lyskraft:) Eller som hon sa:
- "Jag är här för att vara den Svenska grisens ansikte..."

Den svenska grisproduktionen har det tufft, i debatten var Annika den som hårdast gick åt landsbygdsministern och krävde kompenstion för de kollektiva nyttigheter lantbruket och inte minst de som den svenska grisproduktionen levererar.  


Helena & Annika

Det är roligt att lantbrukets kvinnor har tagit för sig på ledande positioner. Det bådar gott för framtiden!!

Lena & Lars



Ove Konradsson, vd. Hjordnära mejeri
Ove Konradsson, vd Hjordnära Mejeri

Ove blev den som fick stå upp för livsmedelsindustrin. Han manade på Sveriges mjölkbönder och påminde om att svensk mjölkproduktion har många konkurrensfördelar.


Kvällens panel

Hela panelen

Jörgen Kennemar, ekonom Swedbank
Jörgen Kennemar, ekonom Swedbank

Jörgen redogjorde för det ekonomiska läget i inledningen av andra halvlek som handlade mer om kapitalförsörjning och generationsskiften.


Kristina Yngve, styrelseledamot LRF Ungdomen
Kristina Yngve, styrelseledamot LRF Ungdomen

Kristina som kommer från Sjöbo i Skåne ställde tillsammans med John Enander Skövde, tillika riksordförande för LRF Ungdomen, ett antal frågor till panelen om generationsskiften och hur man ska få fler unga att intressera sig för lantbruk.


John Enander, riksordf. LRF Ungdomen
John Enander, riksordf. LRF Ungdomen



Debatten rundades av med att alla som deltog i panelen fick säga några avslutande ord.
Här kommer några av dem:


Lars Andersson, ICA-handlare
Lars Andersson:

- Gå mot strömmen!








Jörgen Kennemar, ekonom Swedbank
Jörgen Kennemar:

- I skolan kan man uppmuntra företagandet, istället för att bli lönetagare, en viktig del för att få igång entreprenörsviljan






Eskil Erlandsson (C), Landsbygdsminister
Eskil Erlandsson:

- Se till Behovstrappan, längst ned i botten, före allt annat liggger mat och vatten. Någon måste producera denna maten, jag tycker att vi ska göra det. Vi vill ha levande samhällen överallt i Sverige.







Ove Konradsson, vd Hjordnära Mejeri
Ove Konradsson:

- Mjölkbönder var optimister! Sverige är en av europas konkurrenskraftigaste länder. Lyft fram storytelling i mjölkbonden.








Annika Bergman, ordf. Sveriges Grisproducenter
Annika Bergman:

- Jag är stolt över att vara grisuppfödare! Vi garanterar den humana hälsan. Djurskyddslagen kostar, vem ska vara med och betala för den?







Lena Ek (C), EU-parlamentariker
Lena Ek:

-Råvarumaknaden kommer öka. Koka hemma, el och bränsle kommer bli dyrare, planera för det. Var rädd om grundvattnet och var rädd om matjorden, som utarmas på många ställen i världen. Byt gård med varandra en vecka och gör en 10-lista på förändringar ni tycker behövs. Njut!





Helena Jonsson, vice ordf. LRF
Helena Jonsson:

- Jorden och skogen och trädgården behöver brukas mer, och inte mindre för ett hållbart samhälle. Vi kan producera livsmedel, energi och tjänster!







Lars Idemark, vd. Swedbank
Lars Idemark:

- Köa upp för investeringar! Tänk som företagare! Som företagare måste man våga ta risker.....







Alla deltagare fick en gåva som bestod i olika goda ostar med mera från Falbygdens ost.






Jag och Hans som debattledare/moderatorer avtackades efteråt inne på Billingehus vid det efterföljande minglet.


                                       




Leif Walterum (C)
Leif Walterum:

- Debatten gav svar på flera viktiga frågor kring lantbrukets produktion och lönsamhet i framtiden. Ska lönsamheten förbättras så krävs dock både insatser från näringen självt, ett ökat fokus på det egna företagandet och en politik som ger långsiktiga och rättvisa konkurrensvillkor.



Fantastiskt roligt att debatten drog en så stor publik som 1200 personer - ser fram emot nästa debatt om två år!

/Leif

1 kommentarer

Hans Wennberg

19 Jan 2011 21:29

Mycket trevligt reportage, bilder och citat. Tack för mycket gott samarbete inför och under debatten! Hans

Kommentera

Publiceras ej