-Leif- Årskrönikan del 1

0kommentarer

I två stycken årskrönikor kommer jag att spegla 2011. I den första som jag publicerar här så handlar det mest om kommunalrådsåret i Skövde. Min andra årskrönika som kommer i morgon den 1 Januari kommer beröra andra viktiga händelser i och utanför politiken under 2011.  

2011 blev ett spännande och händelserikt år. Den 1 Januari så kunde jag med väljarnas stöd tillträda en ny mandatperiod som kommunalråd i Skövde. Dessutom så fick jag två nya kommunalrådskollegor, Katarina Jonsson, Moderat och Marie Ekman Socialdemokrat. Den tidigare manliga kommunalrådsdominansen är äntligen bruten även i Skövdes politiska ledning. Jag tror att både beslut och beredning av ärenden i förlängningen blir bättre när kvinnor och män arbetar tillsammans. 2011 innebar också en ganska stor förnyelse bland Centerpartiets förtroendevalda i kommunen efter att de senaste årens medlemstillströmning varit bättre än på länge. Det är alltid spännande när nya människor gör intåg i politiken och andra  perspektiv tillförs. Både politiken och partiet utvecklas när beprövad erfarenhet blandas med ny.   

Som kommunalråd har jag fått fortsätta ansvara för i huvudsak samma ansvarsområden som tidigare, kommunens personal- och arbetsmarknadspolitik, fysisk planering, miljöstrategiska frågor, överförmyndarverksamheten och kollektivtrafik. De ungdomsstrategiska frågorna och folkhälsofrågorna har jag släppt för att jobba mer med infrastrukturfrågorna bland annat som ordförande i Västra Stambanegruppen och ordförande för kommunerna efter Riksväg 26. Infrastrukturfrågorna kommer under det kommande året att var hetare än på länge med Trafikverkets stora kapcitetsutredning kring alla transportslagen och dessutom avgörande för inte minst Skaraborgs framtida konkurrenskraft. 

                                                                    

Ett nytt område som upptar mycket tid är Försvarsmaktråd Skaraborg, där Skövde banar vägen för en helt ny typ av samarbete mellan kommun, det civila samhället och försvarsmakten. Ett viktigt område där ny mark måste brytas när Sverige lämnat värnpliktsförsvaret och gått in i ett helt nytt  personalförsörjningssystem. Skövdes initiativ till en helt ny form av samverkan har gett eko i hela landet, inte minst Försvarsministern och ÖB framhåller ofta Försvarsmaktsråd Skaraborg och Skövde i debatten. På Almedalen (lilla bilden) rönte Försvarsmaktsråd Skaraborgs seminarium ett stort intresse.

Det går bra för Skövde, kommunen tillhör en av de få kommuner som har en kontinuerlig befolkningsökning, det produceras förnärvarande cirka tvåhundra nya bostäder per år. Trycket på nya företagsetableringar är stort och Skövdes innevånare är överlag mycket nöjda med den kommunala servicen det visar den senaste medborgarundersökningen. Dessutom rankar sig Skövde som en av de billigare kommunerna i landet att bo och leva i med låg skatt och låga avgifter. Den medarbetarundersökning som presenterades under året visar på att kommunens personal trivs och är mycket nöjda. Därför kändes det extra roligt att som en av få kommuner i landet för andra gången kunna uppmärksamma och bjuda in till  personalevent under två veckor. De senaste åren har vi arbetat mycket med att utveckla det attraktiva arbetsgivarskapet i kommunen, något jag tänker fortsätta att sätta högt på agendan under resten av mandatperioden.

                             

Under 2011 har många viktiga beslut fattats, bland de viktigaste ser jag att äntligen så har frågan kring ett Ungdomens Hus i Skövde tagit sin form. Att vara en attraktiv ungdomskommun är viktigt, Ungdomens Hus kommer fungera som en viktig möteplats för unga men det handlar i lika hög grad om att ge unga plats och möjlighet att  påverka och utrymme att deltaga i utvecklingen av kommunen.

Bland de viktigare investeringsbesluten under året ser jag byggande av en ny Billingsskola och att kommunen vågade ta ut svängarna med att säga att det ska vara en skola i framkant såväl  pedagogiskt som miljö- och energimässigt.

Den långa politiska trätan kring Sörbacka äldreboende i Värsås har också fått en lösning, inte minst för oss Centerpartister som vill se att hela kommunen ska utvecklas har detta varit mycket viktigt. Under 2012 kommer nu Sörbacka att byggas om till ett modernt trygghetsboende och en ny förskola kommer också inrymmas i det gamla ålderdomshemmet. En kombination jag tror kommer bli mycket bra. 

I Skövde så utökas det särskilda boendet Ekedal med ytterligare 50 platser en fråga som diskuterats under många år. Kommunens dryga 60 kök genomgår också en förnyelse under ett antal år, för Centerpartiet är det självklart att maten ska tillagas så nära som möjligt där den ska ätas.

En annan fråga som fortsätter att ta tid är arbetet mot uranbrytning i Västgötabergen. Skövde kommun har tagit på sig ledartröjan i att stötta berörda markägare i kampen mot det Kanadensiska gruvbolagets planer på uranbrytning och jag kan lova att vi kommer fortsätta att hävda att varje satsad krona bolaget gör i Västgötabergen är en bortkastad krona. 


I morgon så kommer den andra delen av årskrönikan.

Jag vill också passa på att önska alla våra bloggläsare ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.

/Leif 






Kommentera

Publiceras ej