-Leif- Är det ok med vinster i privat drivna företag inom välfärdens kärna?

0kommentarer

De senaste veckorna så har det ena efter det andra avslöjandet gjorts om allvarliga brister i framförallt privata vård- och omsorgsdrivande företag. Även allvarliga brister har uppmärksammats i friskolor som drivs av vinstdrivande företag. Detta ställer frågan om det ska vara möjligt för vinstdrivande företag att bedriva verksamheter inom det som brukar kallas välfärdens kärna, vård, skola och omsorg. Jag säger inte definitivt nej till vinstdrivande företag inom dessa sektorer, men helt klart är att det behövs en bättre kontroll av de kontrollerande myndigheterna och det behövs betydligt bättre upphandling av vård- och omsorgstjänsterna från kommunerna, den typ av avarter som uppvisats i media är inte acceptabelt. Bristerna som uppvisats i vinstdrivande företag finns även i offentligt driven verksamhet, men då är det inte vinster till ägarna som driver fram de, snarare för snåla budgetar eller problem av mer organisatorísk art.

Generellt så borde inga privata företag med ekonomiska motiv kunna konkurrera med offentligt driven verksamhet. Därför anser jag att det blir fel när politiker använder ekonomiska motiv för konkurrensutsättning. Anslagsdriven verksamhet som inte kan konkurrera med vinstdrivande privata företag har i grunden allvarliga problem. Offentlig verksamhet har inga krav på ekonomisk avkastning till några ägare, hur ska då privat verksamhet kunna bedrivas billigare?  

Däremot så kan det finnas andra motiv än ekonomiska till att konkurrensutsätta verksamheter, som möjligheten att kunna välja ett annat utbud av välfärdstjänster. På tex friskoleområdet så har Skövde två friskolor som tillkommit för att säkra tillgången på arbetskraft för Volvoföretagen (Volvogymnasiet) och tillgången på CNC operatörer för industriföretagen (Lichron).

En annan reform som också bidragit positivt till konkurrensutsättningen av valfrihetstjänster är RUT-avdraget. I bland annat Skövde kommun så har kommunens levererade hemtjänsttimmar minskat tillförmån för RUT-timmarna. Där kunden själv kan bestämma vad som önskas utföras och när.
  
Min slutsats av de senaste veckornas rapportering av missförhållanden är att det behövs ett humanistiskt perspektiv i all konkurrensutsättning. Det finns länder som inte tillåter vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg,  frågan är ska det vara tillåtet i Sverige? 

Jag hoppas på mer debatt i dess frågor. Ingen ska behöva fara illa i Sverige när vi snart skriver 2012.

/Leif 

Kommentera

Publiceras ej