Rickard Nordin gästbloggar: Inför trådlöst Internet på Skaraborgs sjukhus!

5kommentarer

Att bli inlagd på sjukhus är sällan någon rolig upplevelse. Förutom det faktum att personen är sjuk är det också ett socialt problem, då man blir socialt avskärmad från sina dagliga rutiner och kontakter. Alla vi som någon gång legat över natten på ett sjukhus vet hur ensamt det kan vara, även om man får ett besök.

 

Sedan slutet av förra året tillåter sjukhuset mobila nätverk, något som exempelvis Region Skåne gjort länge. Det är dags att ta det ett steg längre. Att tillhandahålla trådlöst Internet för patienter gratis, eller till mycket låg kostnad kan vara ett viktigt led i arbetet med det sociala välbefinnandet. Att vårda patientens relationer och sociala hälsa är viktigt för ett snabbare tillfrisknande. Det är också viktigt att minska glappet mellan att vara inlagd och att komma tillbaka till skola, arbete eller annan verksamhet. Genom det minskade trappsteget minskar också den psykiska ohälsan och konsekvenserna av att vara sjuk.



 


För Anton, 14 år som drabbas av leukemi kan trådlöst Internet vara skillnaden mellan att vara socialt isolerad och att faktiskt kunna delta i klassrummet genom webbkamera och hålla kontakt med sina kompisar via olika sociala forum där han känner sig hemma.

 

För Annika, 37år som är tvåbarnsmor och egen företagare kan en bra Internetuppkoppling vara skillnaden som gör att hon kan hålla företaget vid liv istället för att gå i konkurs, samtidigt som hon får chansen att hålla kontakten med sina barn på bättre sätt.

 

Dessutom kan Anne-Marie, 54 sköta arbetet medan hon vakar över sin mor som är inskriven. Det gör att hon slipper oroa sig över att bli alltför mycket efter på jobbet. Att oroa sig för sin sjuka mamma är tillräckligt jobbigt.

 

Det kan tyckas som en detalj i sammanhanget, men Internet är en naturlig del av livet idag på precis samma vis som en telefon vid sjuksängen var för 15 år sedan. Det är dags att vakna och anpassa patienters och anhörigas situation till dagens samhälle.

 


Rickard Nordin

Rickard Nordin  1:a på Centerpartiets Ungdomslista i regionvalet 15 maj

1:a på Centerpartiets Ungdomslista i regionvalet 15 maj

 

5 kommentarer

Ulrika

11 Apr 2011 18:07

Hm... låter bra men hur ska det vara möjligt? Jag kan inte tänka mig att det är aktuellt med Landstingets nät, det går inte att garantera säkerheten. Tekniskt sett är det svårt att bygga ett nytt nät parallellt med det befintliga och inte minst dyrt. Då är det bättre att använda 3G tekniken och se till att mobilsurfmodem finns tillgängliga och sen att patienterna köper tim -eller dagssurf.



//Ulrika, it-tekniker i ett annat landsting

Rickard N

20 Apr 2011 16:30

Well, det funkar ju uppenbarligen finfint i region Skåne ;-)

Anna

20 Apr 2011 16:32

Jag tycker det låter som ett jättebra förslag! Klart att man ska göra så! Konstigt faktiskt att det inte redan är så?



Bra Rickard!!

Göran

20 Apr 2011 16:49

Helt rätt tänkt! Och till kommentören Ulrika undrar jag varför det alltid ska ses som omöjligt att utveckla något till det bättre? Vore det inte bättre att se det som en utmaning att lyckas med detta istället för att direkt replikera med "hur ska det vara möjligt?" Nej då håller jag hellre med kommentören Anna och säger tillika "Bra Rickard!!"

/Göran

Eva

29 Apr 2011 19:33

Jo, Region Skåne är ju en bra förebild... Där kopplar de in lite allt möjlig i sitt nät och får Lex Maria anmälningar därefter, det är väl verkligen inget att eftersträva?!. Är inte landstingets primära uppgift att vårda patienttagare? Ska patientinformation "tävla" i nätet med patienter som vill surfa?



Jag tycker att tanken är bra men tycker inte att Ulrika har fått svar på sin fråga om hur det ska vara möjligt.



Det märks att Rickard, Anna och Göran inte riktigt vet vad de har uttalat sig om...

Kommentera

Publiceras ej