Kristina Jonäng gästbloggar: Värmland och Skaraborg kan bli viktiga spelare i en västsvensk region

2kommentarer

Värmland och Skaraborg kan bli viktiga spelare i en västsvensk region

 

Just nu ritar regeringens utredare kartor över den framtida statliga organisationen. Förmodligen delas Sverige in i 6-7 regioner i framtiden. Det kan innebära att det bildas flera regioner som befolkningsmässigt blir större än Västra Götaland.

 

Många studier visar att närheten till storstaden är en avgörande faktor för utveckling. Man kan skapa en enorm utveckling i Burträsk, Holmsveden eller Nössemark men sådana orter måste i så fall ha en riktning mot storstan, via goda kommunikationer eller på annat sätt. De landskap och län som knyts närmare Stockholm eller Göteborg i framtiden har större möjligheter än de som väljer att inte gör det. Vill Värmland komma närmare Göteborg ska vi välkomna dem. Det gör det möjligt för vår region att fortsatt tillhöra de största regionerna i Sverige. Går Värmland däremot österut och förenar sig med tillväxtorter som Örebro, Uppsala och Gävle kan en sådan region snabbt bli större än Västra Götaland.

 

Storstäderna Oslo och Köpenhamn finns i vår omedelbara närhet, vilket skapar stora möjligheter. Närheten till alla tre storstäderna Oslo, Göteborg och Köpenhamn är troligen en av förklaringarna till att Halland tills vidare kan vara en egen region. Om Västra Götaland och Värmland blir en region kan vi tillsammans dra större total nytta av Oslo-regionens dragningskraft.

 

Skaraborg är av tradition en trakt som försörjer Göteborg med livsmedel och som fungerar som transit-område för en mängd gods norrifrån som ska till Göteborgs hamn. Med Värmland med i en västsvensk region blir Skaraborg en tyngre spelare i det västsvenska laget. Gullspång blir inte längre en utpost, utan ett viktigt nav i en spännande region runt Vänern. Nyligen var jag på ett möte om sjöfart i Lidköping då vi diskuterade de möjligheter som finns om Värmland och Skaraborg kan diskutera gemensamma sjöfartsfrågor, utan en länsgräns som administrativt hinder.

 

De tillgångar som finns i Skaraborg och Värmland i form av livsmedelsnäring och skogsbruk med tillhörande massa- och förpackningsindustri har framtiden för sig. När vi ska ställa om till ett mer klimatsmart samhälle och vinna konkurrensfördelar av vårt miljökunnande är det dumt att behålla gamla läns- och landstingsgränser. Beskedet till regeringens utredare bör vara att Värmland och Västra Götaland långsiktigt hör samman i en gemensam västsvensk region.

 

Kristina Jonäng, (c)

Kristina Jonäng, (c)  Regionstyrelsen Västra Götaland

Regionstyrelsen Västra Götaland

2 kommentarer

Anonym

20 Apr 2011 15:54

Det vore något nytt det, om Gullspång skulle bli en tillgång för regionen...

Göran

20 Apr 2011 17:39

Ja det låter som en god tanke. När i tiden kan detta komma till beslut?

/Göran

Kommentera

Publiceras ej