Cecilia Andersson gästbloggar: Ingen har tid att vänta då olyckan är framme!

1kommentarer

Ingen har tid att vänta då olyckan är framme!

Alla brukar hålla med om att ALLA oavsett vem du är eller var du bor så har du rätt till en likvärdig vård.

 

För mig innefattar detta även ambulanssjukvården, så verkar inte fallet vara för andra.

På sjukvårdsutskottet för några veckor sedan var frågan uppe om måltal för inom vilka tider ambulansen ska vara på plats vid akuta och livshotande tillstånd. Centerpartiet var som vanligt det enda partiet som lyfte frågan om en likvärdig vård oavsett var du bor. Jag förstår inte varför det ska vara ok att de som bor långt från sjukhuset ska behöva vänta längre på ambulansen, de som sen också har en längre sträcka att åka innan de kommer fram till sjukhuset.

 

Utvecklingen med ambulanssjuksköterskor som både kan diagnostisera och ge viss behandling på plats hemma hos patienten är fantastisk och helt i åt rätt håll, speciellt för äldre och de patienter som har lång till sjukhuset. Regionen driver projekt som visar att ambulanspersonalen i flesta fallen kan bedöma 90% av patienterna redan i ambulansen, vilket betyder att endel kan gå raka vägen upp till avdelningen och slippa vänta på bedömningen på akuten, en stor förbättring inte minst för våra äldre patienter. 

 

Men nya och större uppdrag kräver både utökade satsningar på regionens ambulanssjukvård men ställer också krav på samverkan med andra aktörer i samhället. Akutbilar med ambulanssjuksköterskor, mobila läkare och samverkan med kommunens hemsjukvård och räddningstjänst kan vara exempel på hur man kan skapa närhet och trygghet för ALLA invånare i regionen.  För visst finns det gånger som vi tillkallar ambulans fast behovet kanske är hemsjukvårdens sjuksköterska. Så kan vi nyttja resurserna på rätt sätt så har vi också resurserna som krävs när det väl gäller. För som sagt: INGEN oavsett var du bor har tid att vänta när olyckan är framme!

 

 

Cecilia Andersson

Cecilia Andersson  Sjuhärad, sjukvårdspolitiker för Centerpartiet i regionen

Sjuhärad, sjukvårdspolitiker för Centerpartiet i regionen

1 kommentarer

Göran

20 Apr 2011 15:51

Jag håller med. Men i verkligheten har det betydelse om du vor i stad eller landsbygd. Så borde det inte vara!

Kommentera

Publiceras ej