-Leif- Miljöpartiet inte regeringsdugligt!

0kommentarer

Fem veckor efter valet är det fortfarande oklart hur Västra Götalandsregionen ska styras de kommande fyra åren. Valresultatet gav ingen konstallation egen majoritet efter valet. Som en konsekvens av det har det förts olika samtal i olika konstallationer allt sedan valet. Regionfullmäktige har 149 ledamöter, den nuvarande konstallationen S,Fp och C har 67 mandat, en ren Allians M, C, Fp, Kd får tillsammans 68 eller 69 mandat. En ren vänsterkartell med S, Mp och V 67 eller 66 mandat. 

Skillnaden på ett mandat beror på om de 15 "försvunna" centerrösterna i Skövde ska medräknas eller inte. De rösterna räknades i Skövde och finns med i protokollet men vid kontrollräkning på länsstyrelsen fanns det omslaget från en av valkretsarna över huvudtaget inte med. Tidigare i veckan har länsstyrelsen gett Centerpartiet rätt och föreslår att rösterna ska medräknas i slutliga valresultatet och också en valsedel som blivit skadad i samband med att kuvertet öppnades. Tillsammans 16 röster exakt vad som krävs för att C ska ta ett mandat från S. Slutliga avgörandet har valprövningsnämnden som inom kort kommer avgöra frågan.

Med detta oklara majoritetsförhållande har blickarna vänts mot Miljöpartiet och deras 11 mandat allt för att kunna skapa en politisik majoritet i regionen. Efter veckor av förhandlande konstaterar jag att Miljöpartiet i regionen inte är regeringsdugliga. Ultimativa krav, fribrev i politiska frågor som har stor vikt för regionens utveckling bland annat när det gäller utbyggnaden av infrastrukturen blev för mycket. Uttrycket "den som gapar efter mycket mister hela stycket", har fått ett politiskt ansikte.

Nu börjar tiden bli knapp, den 2 november ska en ny majoritet väljas. Johnny Magnusson ledare för Moderaterna har nu möjligheten att bli ledare för ett Alliansstyre i minoritet eller i samverkan med Sjukvårdspartiet för att få politisk majoritet. Regionen har betytt mycket för utvecklingen i regionen sedan den tillskapades. Den har satt Västra Götaland på kartan och blivit en motvikt till Stockholmsregionen. De kommande åren kommer bli mycket viktiga för utvecklingen  i vår region. Därför behöver alla ingående parter i styret vara regeringsdugliga, ha en förmåga att lyssna till varandra och vara lyhörda för hur vi fortsätter att sätta Västra Götaland på kartan.

Ha en bra dag/ Leif  
  

Kommentera

Publiceras ej