-Leif- Ett omöjligt uppdrag?!

0kommentarer

Mona Sahlin avgår, idag kom då det väntade beskedet efter en osedvanligt turbulent vecka i det Socialdemokratiska partiet. Den gångna veckan kommer gå till historien hur det "gamla" statsbärande partiet föll samman som ett korthus.

Socialdemokraternas bästa gren har alltid varit att sluta leden och föra debatten internt istället för öppet i media. Visst har det funnits perioder med så kallade rosornas krig, men aldrig någonsin har motsvarande skett inför öppen ridå inom det gamla arbetarpartiet.

Socialdemokraternas kris är djup och Mona Sahlin har bidragit till att den blivit mycket djup. Tidigare så ansågs Socialdemokraterna som det mest regeringsdugliga partiet, sedan Alliansen bildades så är man inte längre bäst i den genren. Socialdemokraterna var under alla sina regeringsår skickliga i att hålla rent mot kommunismen med Mona Sahlin som partiledare började man en vandring tillsammans med kommunister för att vinna regeringsmakten. I valrörelsen mötte jag många missnöjda före detta S-väljare som vände Socialdemokraterna ryggen i valet på grund av samarbetet med Vänsterpartiet det forna kommunistpartiet.

Socialdemokraterna har misslyckats med att formera en ny politik för en ny tid, Göran Persson var en förvaltare och landsfader, Mona Sahlin var varken förvaltare eller förnyare och har saknat förmågan att bli en landsmoder eller kanske snarare aldrig getts det mandatet.

Sverige behöver ett vitalt oppositionsparti, det gör även Alliansens regeringspolitik bättre. Ska Socialdemokraterna lyckas med att bli ett modernt parti krävs ett omfattande förnyelsearbete politiskt och defintivt behöver man göra totalt rent vänsterut i politiken. 

Frågan är om det är möjligt att klara denna förnyelse under en ny partiledare. Det kräver defintivt ett starkt mandat för en ny partiledare att förnya politiken i likhet med det Maud Olofsson fick när hon tog över Centerpartiet eller det som Fredrik Reinfeldt haft när han gjort om de gamla konservativa till de Nya Moderaterna. Frågan kvarstår dock om S är mogna att ge en ny ledare ett sådant mandat och vem, om det ens finns någon, som är villig att påbörja en sådan process?

Ha en bra dag/
Leif
   

Kommentera

Publiceras ej