-Leif- Avloppsslammet en het fråga hos LRF och i kommunerna

2kommentarer

På LRFs (Lantbrukarnas Riksförbund) pågående riksförbundsstämma i Skövde kommer avloppsslammet att åter debatteras. Det finns många aspekter på denna fråga, skall kretsloppet någorlunda kunna fungera behöver avsloppslammet med sina näringsämnen återföras till åkermarken. Världens kända fosfortillgångar är på väg att ta slut och det är ansenliga mängder fosfor vi förlorar i kretsloppet varje år med nuvarande ordning att tillåta användning av slam som gödningsmedel på åker och till livsmedelsproduktion. Då borde väl frågan vara enkel, återför det till åkern!

Nej så enkel är den inte. Avloppsslammet innehåller läkemedelsrester, hormoner, tungmetaller m.m. en salig blandning som skulle riskera den långsiktiga produktionsförmågan för åkermarken och kvaliteten på livsmedlen.

Frågan om slammet är mycket större än en fråga om den går att sprida på ekermark eller inte, den är ett av alla exempel på det urbana samhällets avarter och vårt välstånds baksida. Även om frågan kommer debatteras och beslut fattas på LRFs stämman idag så kvarstår faktumet att osäkerheterna kring återförings av slammet inte kommit en millimeter närmare en lösning. Detta är en samhällsfråga som måste upp på den högsta politiska ledningens dagordning för att finna nya lösningar.

Jag är inte redo att med dagens kunskap sprida slam på åkermark. / Leif 

2 kommentarer

Göran

26 May 2010 14:44

Intressant inlägg Leif

Ragnaralma

12 Sep 2011 12:56

Advice about How To Lose Weight Effectively and Safely-Different Weight Loss Diets-Choose the Diet that Suits You.

Kommentera

Publiceras ej