-Leif- Rädda Västgötabergen från uranbrytning!

0kommentarer

För några år sedan beviljades det Kanadensiska bolaget Continental Preciours Minerals inc undersökningstillstånd för uranletning i flera av Västgötabergen. Detta skedde trots att berörda markägare, kommunerna, länsstyrelsen och självaste Bergsstaten som är myndighet för gruvverksamhet avslog deras begäran om undersökningstillstånd.

Vi är fyra berörda kommuner, Skövde, Falköping, Skara och Tidaholm. I från första början har vi kommuner samordnat vårt arbete med mig själv som politiskt samordnare. De fyra kommunfullmäktigena tog alla likalydande uttalanden i full enighet där det med kraft uttrycktes att kommunerna kommer använda det kommunala vetot mot uranbrytning om det skulle bli aktuellt med en sådan ansökan för gruvdrift. 

Sommaren 2009 mötte jag företrädare för bolaget när de besökte Skövde. Som kommunföreträdare framförde vi med tydlighet att "Ni gör er icke besvär här". Om inte en viktig signal till finansiärerna av bolagets verksamhet. För med det kommunala vetot kommer det aldrig att kunna bli en uranbrytning.

Allt sedan sommaren 2009 har det rått ett bedrägligt lugn. Ända till dagen innan julafton då det började komma brev med arbetplaner för provborrning på ett drygt tiotal fastigheter. Jag är övertygad om att tidpunkten är utstuderad för att överraska och ta markägare och kommunerna på sängen så här i julhelgerna. Markägarna har nu tre veckor på sig att inkomma med invändningar och de ska skickas till bolaget i Kanada. Under dagen har jag organiserat igång arbetet för att stötta berörda med juridisk hjälp. Under onsdagen kommer det på Skövde kommuns hemsida att läggas ut färsk information och blankettstöd för att  att kunna göra invändningar. Ibolagets brev till berörda markägare framgår inte vart man ska vända sig om man har invändningar, den informationen kommer vi att bistå med.

Nu återupptar vi kampen för att rädda Västgötabergen från uranbrytning.

Hörs i morgon
/Leif

Kommentera

Publiceras ej