-Leif- Bilder från Jubileumets öppnande

0kommentarer

Titti har ägnat en stor del av söndagseftermiddaen att gå igenom alla bilder som hon tog under Centerpartiets jubileumsfirande i Skövde. Några av dom har hon hjälpt mig att lägga upp på bloggen och de närmaste dagarna kommer fler inlägg om Centerpartiets 100-års jubileum som hölls i helgen - så håll till godo :)

Gunilla Druve Jansson som är Distriktordförande i Centerpartiet Skaraborg och jag som kommunalråd här i Skövde höll i öppningstalet. Gunilla berörde det upprop som Carl Berglund (från Gimmene Gård, Vättaks socken i nuvarande Tidaholms kommun) gjorde 1910 i tidningen Landsbygden med redaktion i Falköping. Uppropet "Bröder låtom oss enas" var det som blev startskottet för bildandet av Bondeförbundet.

Öppningstalare Gunilla Druve Jansson och Leif Walterum


När jag hälsade välkommen tog jag upp några historiska händelser i partiets historia som skett i Skövde kommun. Bland annat när dåvarande statsministern Torbjörn Fälldin hade valmöte i stadsteatern 1982 och det kom så mycket folk att antalet som får vara i lokalen med råge överskreds och tidningarna skrev att Fälldin sprängde statsteatern. Lorentz Johansson en av partiets  pionjärer bodde i Sventorps socken. Han var förbundssekreterare de första åren på 20-talet. 1923 invigde han en av landets första samlingslokaler för SLU, bondeförbundets ungdomsförbund. I Lorentz invigningstal 1923 sa han bland annat "att dans var förmenande för dagens ungdom". Många skratttade till för mångas engagemang i Centerpartiet kom via danserna i SLU och CUF. Så det var väl tur att 20-talets uppfattning om att dans var skadlig för ungdomen snabbt blev förlegad, annars hade förmodligen inte Centerpartiet varit den folkrörelse vi är än idag.   





Det visades ett härligt bildspel om Centerpartiets historia och hur partiet har utvecklats till vad det är idag.


Vår partiledare Maud Olofsson höll ett inspirerande tal med roliga andekdoter från förr som hon har varit med om eller har fått berättat för sig.

 

Maud Olofsson

 

Maud lyfte fram det hon tycker är viktiga hörnstenar inom vår politik, och det bör betonas: vår politik är inte bara lokal, regional, nationell, eller ens internationell - den är global.
Avslutningsvis packade Maud en låda med saker från nu att öppna i framtiden. För att symbolisera miljö- och klimatfrågorna betydelse och en globaliserad värld la hon ner en jordglob. Bland allt annat i lådan fanns också en flaska rent vatten.   





Talet möttes av jubel från åhörarna

 

Efter lunchen i Kulturhusets festlokal fortsatte eftermiddagen med möten, seminarier, bussresa till Gimmene gård mm.





Jag återkommer med fler bilder och berättelse om Jubileumet inom kort!
/Leif

Kommentera

Publiceras ej